Lenzen vervangen

Tijdig jouw contactlenzen vervangen is uiterst belangrijk. Niet alleen behoud je op die manier een scherp zicht, het komt ook je ooggezondheid ten goede. Met verloop van tijd kunnen er zich namelijk afzettingen opstapelen in de contactlenzen. Deze zullen je hoornvlies irriteren. Als reactie hierop zal je oog meer vocht en slijm aanmaken, waardoor jouw contactlenzen nog meer bevuild raken.

Maandlenzen gebruik je dus best ook echt niet langer dan een maand. Als je jouw lenzen de eerste van de maand hebt ingezet, moeten deze de eerste van de volgende maand de vuilbak in. Zelfs als je ze maar één keer gedragen hebt, moeten ze stipt één maand later de vuilbak in. Vanaf het moment dat de lenzen bij het openen van een nieuwe lensblister in aanraking komen met zuurstof, beginnen deze te verzadigen. Na 30 dagen mag je er niet meer van uitgaan dat de lenzen nog genoeg zuurstof doorlaten.

In contactlenzen zitten er deeltjes die de contactlens zuurstofdoorlaatbaar maken. Deze deeltjes zorgen voor het comfortabele gevoel tijdens het dragen én voor een goede gezondheid van het voorste deel van je oog. Geleidelijk aan breken deze structuren af, waardoor de contactlens minder zuurstof zal doorlaten.

Aan gevoelige contactlensdragers raden we aan om te kiezen voor een tweewekelijkse- of daglens. Hoe korter de vervangingstermijn, hoe hygiënischer. Daglenzen worden elke dag vervangen, waardoor bacteriën minder lang de kans hebben om te broeden als je elke dag verse contactlenzen inbrengt. Dagelijks nieuwe lenzen dragen zorgt daarnaast voor een fris en comfortabel gevoel.

Dit geldt niet alleen voor zachte lenzen, ook voor harde lenzen is het essentieel om de vervangingstermijn te respecteren. Het materiaal van harde lenzen die veel zuurstof doorlaten is kwetsbaar. Gedurende het jaar kunnen er steeds meer krasjes in de lenzen komen waarin vuil opstapelt. In de krasjes is het vuil vaak te hardnekkig voor de reinigingsproducten om de lens zuiver te houden. Hoe meer krasjes, hoe meer vuil en hoe minder het oog de lenzen nog kan verdragen.

Wil je meer te weten komen over lenshygiëne? Kom dan langs in onze winkels en neem jouw gratis folder over lenshygiëne mee!

Afspraak maken

Blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!

Lees meer