Zonne­brillen

Waarom is een zonnebril zo belangrijk?

Je bent op vakantie, de zon is volop aan het schijnen en wat blijkt? Je hebt je zonnebril niet bij! Dat kan de beste overkomen. Maar wat je dan vooral niet moet doen, is snel een zonnebril kopen in de plaatselijke supermarkt. We leggen graag uit waarom dat geen goed idee is. Eerst en vooral is het belangrijk om te weten hoe jouw ogen precies werken. Onze aandacht gaat dan voornamelijk uit naar de pupillen, die de lichtinval regelen. Hoe lichter het is, hoe kleiner je pupillen worden. Naarmate het donkerder wordt, zullen je pupillen terug vergroten. Op die manier kunnen je ogen genoeg licht opvangen om een beeld op je netvlies te projecteren. Door een zonnebril te dragen, bieden we onze ogen net iets meer schaduw waardoor de pupillen niet zo fel moeten vernauwen. Als je glazen dan geen of onvoldoende uv-bescherming bieden, absorbeer je dus veel meer van die schadelijke uv-stralen dan wanneer je geen zonnebril zou dragen.

Zonneglazen beschermen jouw ogen dus tegen uv-stralen. Ze doen dat niet alleen met behulp van een aangepaste uv-factor, maar hebben ook een ontspiegelende werking. Uv-stralen worden namelijk ook weerkaatst door de omgeving, waardoor ze jouw ogen ook langs de boven-, onder- en zijkanten van je zonnebril kunnen bereiken. Door de zonneglazen te ontspiegelen, worden de zijwaartse uv-stralen tot een minimum gereduceerd. Verder bestaan er nog verschillende soorten zonneglazen, die elk hun specifieke voordelen hebben. We geven je een overzicht:

Unikleur zonne­glazen

Standaard zonneglazen in één kleur. Gewoonlijk wordt er gekozen voor een bruin, groen of grijs glas.

Gepolari­seerde zonne­glazen

Zonneglazen met een enkele kleur én een polarisatiefilter. Deze haalt de schitteringen en reflecties weg voor een optimaal zicht.

Zonne­glazen met dégradé

Zonneglazen met een verloop, waarbij het glas onderaan lichter is en bovenaan donkerder. De dégradé geeft je zonnebril een extra chique uitstraling.

Mee­kleurende Color­matic IQ Sun glazen

Zonneglazen die verkleuren afhankelijk van de uv-straling in de lucht.

Sun­Contrast

Zonneglazen met een contrastverhogend effect en een natuurlijke kleurweergave, vooral onder felle lichtomstandigheden.

Een zonnebril is dus een absolute must. Hoewel je de schadelijke gevolgen van uv-straling niet altijd onmiddellijk opmerkt, kunnen ze op lange termijn wel ernstige oogproblemen veroorzaken. Zo schat de wereldgezondheids­organisatie dat wel 20 procent van de gevallen met cataract te wijten is aan de overmatige blootstelling aan uv-straling! Om het risico op cataract tot een minimum te beperken, is het dus zaak om de ogen al van jongs af aan de nodige bescherming te bieden. Kinderogen zijn namelijk nog in volle ontwikkeling en daardoor extra fragiel. Doordat hun ooglens transparanter is, absorberen hun ogen veel meer schadelijke uv-stralen dan een volwassen oog.

Wil je elk risico vermijden? Kom dan eens langs in één van onze winkels en laat je adviseren door onze professionals.