Vermoeide ogen

Waar komt het vandaan en wat kan je eraan doen?

Steeds meer mensen hebben last van vermoeide ogen. En dat geldt niet alleen voor de studenten onder ons, die soms een maand lang met hun neus in de boeken zitten. Ook mensen met een bureaujob krijgen vaker last van hoofdpijn, nekklachten, concentratieverlies en een wazig zicht. Voor deze mensen kunnen accommodatie-ondersteunende glazen een oplossing bieden.

Door de digitalisering van onze leefwereld spenderen we steeds meer tijd aan onze computer, laptop, tablet of smartphone. Onze ogen zijn echter niet gemaakt om langdurig op korte afstand te focussen. Doen we dat toch, dan werken we visuele vermoeidheid in de hand. Droge en jeukende ogen of oogleden, een wazig zicht, tranende ogen en een vermoeid gevoel in en rond de ogen kunnen daarop wijzen. Ook veelvoorkomende klachten zoals hoofdpijn, concentratieverlies en nekklachten kunnen hieruit voortvloeien.

Accommo­datie-onder­steunende bril­glazen

Accommodatie-ondersteunende brilglazen worden meestal geadviseerd aan mensen tussen 25 en 45 jaar die last hebben van visuele vermoeidheid. De symptomen hiervan zijn jeukende en brandende ogen, overgevoeligheid voor licht en hoofdpijn. Visuele vermoeidheid wordt veroorzaakt door stress, airconditioning en licht, maar ook oververmoeidheid speelt hierbij een rol.

Accommodatie-ondersteunende glazen ondersteunen de ogen bij de inspanning die ze dagelijks moeten leveren. Dit gebeurt door een licht sterkteverschil onderin het glas.

Help, ziet mijn kind niet goed?

Komt uw bengel soms ook thuis met hoofdpijn? Klaagt het over het felle licht van de hedendaagse smartboards? Wrijft uw kleine spruit na een tijdje huiswerk maken of lezen in de ogen? Zijn er klachten van tranende en prikkende ogen? Wellicht kan een bezoek aan een opticien-optometrist geen kwaad. Hij zal u ongetwijfeld inzicht kunnen geven in deze klachten.

De Wolf Opticiens, ook niet zomaar een opticien.

De Wolf Opticiens, niet alleen een opticien, maar ook een functionele optometrist. Als uw kind thuiskomt met bovenstaande klachten is het verstandig om ons eens een bezoek te brengen. De kans dat hij of zij last heeft van functionele optometrie is groot.

Dit visuele probleem kan resultaat zijn van omgevingsdruk. Door het aanhoudende werk waar onze ogen zich telkens flink voor moeten inspannen, ervaart ons visueel systeem een bepaalde stress. Dit omwille van het feit dat onze ogen van nature niet gemaakt zijn om voor een lange tijd op een korte afstand te kijken. Denk maar aan lange periodes voor de computer of tablet, maar ook bij het lezen van boeken en magazines. Hierdoor worden steeds meer mensen bijziend.

In sommige gevallen kan dit op jonge leeftijd al opgelost worden door een zogenaamde ‘rustbril’. Dit zal ervoor zorgen dat de kans verkleint om myoop – bijziend – te worden op latere leeftijd. Hoewel we nu spraken over kinderen, kan een rustbril op elke leeftijd een meerwaarde bieden door het ontspannend en verzachtend effect dat hij heeft op onze ogen.

Net door het ontspannende en verzachtende effect van een rustbril verdwijnen klachten als hoofdpijn, tranende of prikkende ogen. Niet alleen kan uw kind weer langer lezen of huiswerk maken, maar daarbovenop zal zijn zicht in de verte niet lijden onder de visuele stress van het zo vaak nabij kijken. Geen wonder dus dat de afwisseling tussen ver en dichtbij kijken vlotter zal verlopen.

Moet ik of mijn kind dan levenslang brillen?

Een rustbril is trouwens een bril met een lage pluscorrectie. Bij kinderen is deze bril eerder bedoeld om te dragen in de klas, wanneer ze lezen, huiswerk maken of de tablet weer eens intensief gebruiken. Vaak is het zo dat de bril een zodanig lage sterkte heeft, dat de leesbril, of rustbril zoals we zeggen, er ook blijft voor zorgen dat kinderen ook nog naar het bord kunnen kijken. Zo kunnen ze de bril bijvoorbeeld in de klas ophouden.

En wees maar gerust. Kinderen die op jonge leeftijd beginnen te brillen met een rustbril, zullen geen levenslange brillendragens blijven. Zo’n sterkte groeit in vele gevallen uit, dit ook omdat functionele optometrie een oogprobleem is bij de groei van kinderen of bij een grote hoeveelheid stress en vermoeidheid. Toch is niet iedereen geholpen met een dergelijke rustbril. Afhankelijk van de resultaten die de optometrist uitkomt en de manier waarop een persoon reageert op een rustbril, zal zo’n bril pas worden voorgeschreven. Let op, kinderen jonger dan 16 jaar dienen eerst langs een oogarts te gaan vooraleer een opticien een rustbril mag maken.