Nacht­blind­heid

Wat is het, waar komt het vandaan en wat kan je eraan doen?

Nachtblindheid, wat is dat juist? Wat zijn de oorzaken en hoe kan je het verhelpen? Het zijn vragen waar verschillende mensen mee geconfronteerd worden, maar waar slechts weinigen een antwoord op kunnen bieden. Mensen met nachtblindheid kunnen minder goed zien in het donker of bij het intreden van de duisternis. Ze hebben over het algemeen meer moeite om zich aan te passen aan de veranderende lichtomstandigheden, wat vaak problemen oplevert op de baan.

De oorzaken van nachtblindheid zijn erg gevarieerd. Zo wordt er momenteel onderzocht of een tekort aan vitamine A aan de basis kan liggen van je gezichtsproblemen. Er is daarnaast ook bewezen dat bepaalde geneesmiddelen een effect kunnen hebben op je zicht in de duisternis. Daarnaast zou het ook kunnen dat onbehandelde bijziendheid zich op termijn kan vertalen naar nachtblindheid, of soms is er ook sprake van een erfelijke oogaandoening. Tot slot manifesteert nachtblindheid zich vaak bij mensen met cataract of staar. Zij zien dan lichtkransen rondom lichtbronnen, waardoor het voor hen moeilijker wordt om zich ’s avonds of ’s nachts op de baan te begeven.

Nachtblindheid aangepakt

De behandeling van nachtblindheid is logischerwijze afhankelijk van de oorzaak. Waar mensen met een vitaminetekort vaak geholpen zijn met voedingssupplementen, zijn mensen met bijziendheid gewoonlijk gered met een aangepaste bril of lenzen. Er bestaan natuurlijk ook speciale brilglazen, die de schittering verminderen en het contrast vergroten, zodat je ook in het duister kan genieten van een helder en scherp zicht.

Daarenboven kunnen wij nachtblindheid bij De Wolf Opticiens meten én beduidend verbeteren dankzij onze DNEye-scanner. De DNEye-scanner bootst verschillende lichtomstandigheden na en meet vervolgens de exacte afwijking bij diverse pupilgroottes. Afhankelijk van die resultaten helpen wij je graag op een gepaste manier verder. Zo heb je altijd een optimaal zicht. Zowel overdag, tijdens de schemer als ‘s nachts.

Wil je graag weten of er ook bij jou sprake is van nachtblindheid? Kom dan gerust even langs en vraag raad aan onze opticiens.

Maak hier je afspraak voor een oogmeting met de DNEye-scanner.