Functionele optometrie

Komt jouw kind soms thuis met hoofdpijn? Klaagt het over het felle licht van de hedendaagse smartboards? Wrijft je kleine spruit na een tijdje huiswerk maken of lezen in de ogen? Zijn er klachten van tranende of prikkende ogen? Een bezoek aan een opticien-optometrist kan misschien een inzicht geven in deze klachten.

Door aanhoudend nabijwerk in onze huidige maatschappij worden onze ogen steeds meer onder druk gezet en wordt er steeds meer ‘stress’ op ons visueel systeem ervaren. Onze ogen zijn van nature niet gemaakt om een lange tijd op een korte afstand te kijken. Door de steeds grotere vraag om nabij te kijken voor lange periodes, op computers, tablets, boeken… worden steeds meer mensen bijziend. In sommige gevallen kan de zogenaamde ‘rustbril’ aangemeten worden op jonge leeftijd. Dit zorgt ervoor dat mensen minder myoop worden op latere leeftijd. Een dergelijke bril kan echter op alle leeftijden een meerwaarde bieden door het ontspannend en verzachtend effect dat hij heeft op onze ogen.

De symptomen hierboven die kinderen of jongeren soms ondervinden, kunnen aantonen dat hun visueel systeem onder ‘stress’ staat. Hierdoor moeten hun ogen veel moeite doen om te kunnen volhouden aan de constante vraag om nabij te kijken. Dit kan hoofdpijn of tranende, prikkende ogen veroorzaken. Door het ontspannende effect van een rustbril verdwijnen de eerder genoemde klachten en gaat je kind langere tijd kunnen lezen of huiswerk maken. Bovendien gaat het zicht in de verte niet lijden onder de visuele stress door zo vaak nabij te kijken, waardoor de afwisseling tussen ver en dichtbij kijken ook vlotter zal verlopen.

Deze rustbril is een bril met lage pluscorrectie. Bij kinderen is deze bril eerder bedoeld om te dragen in de klas, tijdens het lezen, huiswerk maken of bij het gebruik van de tablet. Vaak is deze bril voorgeschreven met dergelijk lage sterkte waardoor hij niet enkel als leesbril fungeert maar zodat kinderen of jongeren er ook mee naar het bord kunnen kijken. Daardoor kunnen ze de bril ook in de klas ophouden.

Kinderen die op jonge leeftijd een rustbril aangemeten krijgen, blijven niet automatisch brildragers voor het leven. Zo’n sterkte groeit er in veel gevallen uit. Niet iedereen is echter geholpen met een dergelijke rustbril. Of dit soort bril wordt voorgeschreven hangt af van de resultaten die de optometrist uitkomt en de manier waarop de persoon reageert op de rustbril. Kinderen jonger dan 16 jaar dienen wel nog steeds langs een oogarts te gaan vooraleer de bril bij de opticien gemaakt kan worden.

Heb je vragen over functionele optometrie? We helpen jou graag verder in onze winkel in Puurs-Sint-Amands of Leuven!

Afspraak maken

Blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!

Lees meer