Valérie over nachtlenzen

Mijn eerste ervaring met nachtlenzen had ik tijdens mijn laatstejaarsstage in Nederland. Dit was een heuse openbaring voor mij! Ik had hier voordien nog niet veel over gehoord of geleerd, maar in Nederland waren nachtlenzen toen al een hot topic! In België werden er hierin echter een stuk minder aanpassingen gedaan. Zonde, want nachtlenzen zijn een fantastische uitvinding voor mensen die hiervoor in aanmerking komen. Dat wilt zeggen; mensen met een negatieve sterkte tot -5.00 dioptrie en een cilindrische sterkte tot -2.50. Ook voor mensen die zowel last hebben met de kleine lettertjes als van hun ver zicht? Ja hoor, nachtlenzen kunnen ook multifocaal aangepast worden!

Ik was zelfs zó enthousiast dat ik besloot om mijn eindwerk aan nachtlenzen te wijden. Deze lenzen verdienen absoluut meer bekendheid in ons land! Grote ogen trok ik bij de geweldige resultaten die behaald werden en het gemak van geen bril of lenzen meer te moeten dragen overdag. Zeker met de hinder bij het dragen van een mondmasker zijn nachtlenzen een ideale oplossing!

De enkele dagen die nodig zijn om een 10/10 zicht te bekomen zijn even wat lastig, al worden deze gecompenseerd met zachte daglenzen. Bij de opstart bepalen we aan de hand van verschillende opmetingen het juiste design of type van lens. Met enkele aanpassingen kan zo’n nachtlens al snel resultaat geven.

Een ander aspect waar nachtlenzen voor gebruikt kunnen worden – wat ook aanleunt bij de functionele kant van mijn beroep – is het afremmen van myopie. Sommige kinderen of jongeren die beginnen te brillen, verhogen elk jaar exponentieel in sterkte. Dit kan deels erfelijk zijn, maar heeft vaak ook te maken met hun nabijhouding en veel lezen of schermwerk te doen. Om deze progressie wat tegen te gaan, kunnen nachtlenzen aangepast worden. De resultaten hiervan zijn wetenschappelijk heel interessant en impressionant! Zo kunnen we bijvoorbeeld vermijden dat iemand met een sterkte van -4.00 verder evolueert door de jaren heen en kunnen we deze persoon stabiel houden op deze afwijking, geweldig toch?!

Ook konden we nog tal van andere mensen gelukkig maken met nachtlenzen. Mensen met een droge ogenproblematiek die niet meer verholpen kon worden met conventionele zachte lenzen, mensen die dagelijks pc-werk doen in een omgeving met droge lucht, mensen die in shiften werken, mensen die de producten van andere contactlenzen niet goed kunnen verdragen… Kortom, een breed publiek zou er gelukkig van kunnen worden om met deze lenzen door het leven te gaan.

Kon ik jou alvast overtuigen? Maak dan gerust een afspraak bij De Wolf Opticiens! Mijn collega’s of ik staan jou graag te woord!

Afspraak maken

Blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!

Lees meer