Sclerale lenzen

Wat is het?
Een sclerale lens is een harde contactlens die op het witte deel rond de iris gaat rusten. Dat deel van het oog noemen we de sclera. Een sclerale lens kan enkel aangemeten worden op basis van een voorschrift. Dit omdat dergelijke lenzen in de meeste gevallen gebruikt worden bij een medische afwijking van het oog, waarbij het niet mogelijk is zachte of harde lenzen aan te meten.

Een sclerale lens is een grote lens. Met een diameter van 13 tot 23 mm behoort deze lens tot de categorie van de grootste contactlenzen. Bij de sclerale lenzen onderscheiden we nog eens drie verschillende maten. Op basis van de problematiek bepaalt de specialist dan welke maat het beste is voor de patiënt.

Voor wie is het?
De meest voorkomende problematiek waarbij sclerale lenzen een fantastisch resultaat leveren, is keratoconus. Dit is een oogafwijking waarbij het hoornvlies stilaan kegelvormig en dunner wordt, wat op termijn resulteert in een onscherp beeld. De vervorming van het hoornvlies impliceert ook dat een ‘normale’ aanpassing met zachte of harde lenzen niet het gewenste effect oplevert.

Ook in geval van hoornvliestransplantatie, laseroperatie, littekens op het hoornvlies en een hoog astigmatische correctie kunnen sclerale lenzen een oplossing bieden. Verder zijn mensen met extreem droge ogen vaak aangenaam verrast door het buitengewone comfort van sclerale lenzen.

Hoe werkt het?
Bij het inzetten van een sclerale lens wordt deze gevuld met saline, een fysiologische zoutoplossing, zodat de ruimte tussen het oog en de lens gedurende de hele dag gevuld is met vloeistof. Op die manier biedt de sclerale lens een oplossing voor twee problemen. Enerzijds behoedt de saline je voor droge ogen. Anderzijds werkt de zoutoplossing irregulariteiten op het oog weg, wat opnieuw een helder en scherp zicht bewerkstelligt.

Zoals hierboven vermeld, kan de cornea dus dunner worden bij afwijkingen zoals keratoconus, een hoog astigmatisme enzovoort. Aangezien harde en zachte lenzen rechtstreeks op de cornea rusten, bieden die in zulke gevallen niet bepaald een oplossing. Sclerale lenzen daarentegen overbruggen het hoornvlies dankzij hun grotere formaat, waardoor de cornea onaangeroerd blijft en er dus veel minder ongemakken mee gepaard gaan. Bovendien vragen ze daardoor ook veel minder gewenningstijd dan bijvoorbeeld harde of zachte lenzen.

Wil je meer weten over sclerale lenzen? Onze collega’s helpen je met veel plezier verder!

Afspraak maken

Blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!

Lees meer