Peroxidevloeistof

Spoiler alert voor de gevoelige mensen onder ons: nadat je onderstaand artikel hebt gelezen, kan je jouw allergie niet meer als excuus gebruiken voor wanneer je weer eens in tranen uitbarst bij The Notebook, Hachiko of Bambi. Je bent gewaarschuwd!

Naast de gekende all-in-one lenzenvloeistoffen bestaan er ook peroxidesystemen om je lenzen te reinigen. Peroxidesystemen zijn zowel voor zachte als voor harde lenzen geschikt en hebben vooral bij gevoelige contactlensdragers hun nut bewezen. Ze staan er immers om bekend geen bewaarmiddelen te bevatten, waardoor ze goed verdragen worden door contactlensdragers met allergieën. Het zijn namelijk deze bewaarmiddelen die de allergie in de hand werken. Daarnaast zorgen peroxidesystemen – nog meer dan all-in-one vloeistoffen – voor een maximale reiniging van de contactlenzen.

In vergelijking met andere vloeistoffen zijn er bij peroxidesystemen meerdere stappen nodig. Hou er ook rekening mee dat peroxidevloeistoffen een ander gebruik hebben dan all-in-one vloeistoffen. Zo mag de peroxide-oplossing niet in direct contact komen met het oog! De werkzame stof uit de peroxide-oplossing kan namelijk irritaties opwekken. Let er daarom op dat je de peroxidevloeistof eerst neutraliseert voor je de lens inbrengt. De peroxide-oplossing is steeds herkenbaar aan de rode dop. Wij overlopen het gebruik van contactlensvloeistoffen graag tot in detail met jou in onze winkel in Leuven of Puurs-Sint-Amands en geven je een duidelijk stappenplan over het gebruik van peroxidevloeistof mee.

Wat eveneens cruciaal is bij het dragen van contactlenzen, is een regelmatige controle. Als je klachten ondervindt zoals tranende, jeukende, brandende, lichtgevoelige, rode en droge ogen of een verminderd zicht, is een controle zeker op zijn plaats. Als je geen klachten ondervindt, wordt nog steeds aangeraden om halfjaarlijks op controle te komen. De refractie en ooggezondheid in functie van de contactlenzen wordt dan door onze specialisten nagegaan. Er zal op dat moment grondig worden gecontroleerd of je huidige contactlenzen en vloeistof nog steeds geschikt zijn voor jou.

Merk op dat jarenlang hetzelfde type lenzen en dezelfde vloeistof gebruiken geen garantie geeft! Je kan langere tijd dezelfde lenzen en vloeistof gebruiken en dan toch opeens problemen ondervinden. Allergieën voel je bovendien vaak niet onmiddellijk, en worden niet zelden pas maanden of zelfs jaren later ontdekt. In dit opzicht is een oog vergelijkbaar met een tand: een allergie kan al opgemerkt worden door een specialist nog voor de persoon in kwestie er iets van voelt. Bovendien wil het niet noodzakelijk zeggen dat een product, dat je al langere tijd probleemloos gebruikt, ook echt geschikt is voor jouw oog. Als je niet de juiste contactlenzen of vloeistof gebruikt, kan dit lensvermoeidheid tot gevolg hebben. Dit wil zeggen dat je ogen geen contactlenzen meer verdragen. Hetzelfde kan zich voordoen als de contactlenshygiëne, bijvoorbeeld door onwetendheid, onvolledig wordt nageleefd. Bij De Wolf Opticiens staan we voor een perfectionistische contactlenshygiëne, zodat je zo weinig mogelijk beperking ondervindt en jouw ogen de lenzen blijven verdragen. Je mag bij ons dus zeker zijn van een uitgebreide uitleg over contactlenshygiëne.

Tot slot geven we je graag nog een handige tip mee. Let steeds op dat je nooit leidingwater gebruikt in plaats van contactlensvloeistof, niet bij harde en ook niet bij zachte lenzen! Bij gebruik van leidingwater in combinatie met contactlenzen is er steeds het risico dat de acanthamoeba-parasiet zich in het water verschuilt. Dit beestje kan keratitis (hoornvliesontsteking) uitlokken. Het risico is klein, maar de gevolgen zijn groot. Deze infectie is moeilijk te behandelen en reageert meestal niet op antibiotica (een acanthamoeba is immers een amoebe en geen bacterie). Zonder tijdige en goede behandeling kan dit bijgevolg leiden tot slechtziendheid.

Vragen bij deze medische uitleg? Of is het tijd voor een controle? Maak een online afspraak bij De Wolf Opticiens via onze online agenda!

Afspraak maken

Blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!

Lees meer