Merci Louis

Op 4 januari 1809 werd Louis Braille geboren. Die naam doet ongetwijfeld al een belletje rinkelen. Mijnheer Braille is namelijk de ontwerper van het brailleschrift, het lees- en schrijfsysteem voor blinden en slechtzienden. Toen hij op driejarige leeftijd per ongeluk een priem in zijn oog stak, was het noodlot al bezegeld. Door de ontstane infectie verloor Louis Braille ook het zicht in het andere oog. Volledige blindheid was het harde verdict.

Om zelfstandig te leven, lezen en schrijven ging hij op zoek naar een oplossing. Hij was amper 15 jaar toen hij het universele schrijfsysteem voor blinden ontwierp. Dit systeem is gebaseerd op een combinatie van 1 tot 6 reliëfpunten in twee kolommen van drie.

Of het brailleschrift in deze moderne tijd een beetje achterop hinkelt? Misschien. Maar het blijft – zelfs volgens de Brailleliga – een autonome manier om taal en spelling te leren en zelf te kunnen lezen en schrijven. Het brailleschrift is uniek en ongeëvenaard, zelfs met de komst van auditieve hulpmiddelen op smartphones en via apps.

De kans is groot dat jij niet in braille kan schrijven, maar misschien ken je wel een blinde of slechtziende persoon. Dan hebben wij wat voor jou! Stuur via onderstaande tool een unieke brailleboodschap naar een geliefde, kennis of zelfs naar een onbekende en fleur hun dag meteen op!

Schrijf een brailleboodschap

Blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!

Lees meer