Laat geen traan bij allergieën

‘Don’t cry for me Argentina’, zong Eva Perón in Evita. Als ze in Argentinië onderstaande tekst over allergieën, lenzen en aangepaste lenzenvloeistoffen zouden lezen, dan zouden er meteen al heel wat tranen verleden tijd zijn. Maar ook voor Belgische ogen die last hebben van allergieën hebben wij een pasklaar antwoord!

Naast de gekende all-in-one lenzenvloeistoffen bestaan er ook peroxidesystemen om je lenzen te reinigen. Deze zijn vaak een oplossing voor allergieën. Peroxidesystemen zijn zowel voor zachte als voor harde lenzen geschikt en hebben vooral bij gevoelige contactlensdragers hun nut bewezen. Ze staan er immers om bekend om geen bewaarmiddelen te bevatten, waardoor ze goed verdragen worden door contactlensdragers met allergieën. Het zijn namelijk deze bewaarmiddelen die meestal de boosdoener zijn bij allergieën. Daarnaast zorgen peroxidesystemen – nog meer dan all-in-one vloeistoffen – voor een maximale reiniging van de contactlenzen.

In vergelijking met andere vloeistoffen zijn er bij peroxidesystemen meerdere stappen nodig. Hou er ook rekening mee dat peroxidevloeistoffen een ander gebruik hebben dan all-in-one vloeistoffen. Zo mag de peroxide-oplossing niet in direct contact komen met het oog! De werkzame stof uit de peroxide-oplossing, de waterstofperoxide met name, is namelijk irriterend voor het oog. Let er daarom op dat je de peroxidevloeistof eerst neutraliseert voor je de lens inbrengt. De peroxide-oplossing is steeds herkenbaar aan de rode dop. Wij overlopen het gebruik van contactlensvloeistoffen graag tot in detail met jou in onze zaak in Leuven, Overijse of Puurs en geven jou een duidelijk stappenplan mee over het gebruik van deze peroxidevloeistof.

Cruciaal bij het dragen van contactlenzen is een regelmatige controle. Als je klachten ondervindt van tranende, jeukende, brandende, lichtgevoelige, rode en droge ogen of een verminderd zicht, is een controle zeker op zijn plaats. Als je geen klachten ondervindt, wordt nog steeds aangeraden om driemaandelijks op controle te komen. Onze specialisten gaan op dat moment de refractie en ooggezondheid na in functie van de contactlenzen. Er zal dan grondig worden gecontroleerd of je huidige contactlenzen en vloeistof nog steeds geschikt zijn voor jou.

Merk op dat jarenlang hetzelfde type lenzen en dezelfde vloeistof gebruiken, geen garantie geeft! Je kan langere tijd dezelfde lenzen en vloeistof gebruiken en dan toch opeens problemen ondervinden. Allergieën voel je bovendien vaak niet onmiddellijk, en worden niet zelden pas maanden of zelfs jaren later ontdekt. In dit opzicht is een oog vergelijkbaar met een tand: een allergie kan al opgemerkt worden door een specialist nog voor de persoon in kwestie er iets van voelt. Ook wil een langere tijd probleemloos gebruik van een bepaalde contactlens of vloeistof niet zeggen dat dit product ook echt geschikt is voor jouw oog. Als je niet de optimale contactlenzen of vloeistof gebruikt, kan dit lensvermoeidheid tot gevolg hebben. Dit wil zeggen dat je ogen geen contactlenzen meer verdragen. Hetzelfde kan zich voordoen als de contactlenshygiëne bijvoorbeeld door onwetendheid onvolledig wordt nageleefd. Bij De Wolf Opticiens staan we voor een perfectionistische contactlenshygiëne, zodat je zo weinig mogelijk beperking ondervindt en jouw ogen de lenzen blijven verdragen. Je mag bij ons dus zeker zijn van een uitgebreide uitleg over contactlenshygiëne.

Een aandoening die zich vaak voordoet bij allergieën of als afweerreactie bij contactlenzen, is een ontsteking van het slijmvlies aan de binnenkant van de oogleden. Bij een fellere inflammatie wordt dit ook Giant Papillary Conjunctivitis genoemd. Er wordt met nadruk aangeraden om je contactlenzen uit te laten bij een ontsteking van de slijmvliezen van het oog (of bij enige andere vorm van oogontsteking). Dit tot deze ontsteking volledig is genezen. Bovendien is het sterk aanbevolen om na Giant Papillary Conjunctivitis over te schakelen op een peroxidesysteem. Als je eenmaal deze kwaal hebt gehad, ben je namelijk gevoeliger om dit later in jouw leven nog eens te ontwikkelen. Het gebruik van peroxidesystemen verlaagt dit risico aanzienlijk.

Heb je meer vragen over lenzen en lenzenvloeistoffen, al dan niet met het oog op allergieën?

Afspraak maken

Blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!

Lees meer