Astrid aan het woord over glaucoom

Naast brillen, glazen, lenzen en oogmetingen komen wij in de praktijk veel meer tegen dan je zou denken. Oogafwijkingen of zichtproblemen die verder gaan dan een kleine oogcorrectie, zijn ook in onze winkels niet weg te denken. Vaak komen klanten met klachten eerst tot bij ons. Ze ondervinden een verminderd zicht en hopen dat dit met een oogmeting en aangepaste bril bij ons opgelost is. Dat is vaak, maar niet altijd zo. Door lange wachttijden bij veel oogartsen worden we als opticien vaak het eerste vangnet bij andere oogproblematieken. Het is belangrijk dat we aanzienlijke oogafwijkingen – waarbij een medische ingreep noodzakelijk is – kunnen onderscheiden en ontdekken. Zo kunnen onze klanten op het juiste moment doorverwezen worden. Je mag het gerust een triage noemen. Het is belangrijk om stil te staan bij het feit dat wij als optiekzaak niet enkel deskundig zijn als het gaat over glazen of een mooi montuur, maar dat we ook jouw oogzorg bewaken. Wij bezien dit mee als één van onze kerntaken.

Als het over oogproblemen gaat, is glaucoom één van de meest voorkomende aandoeningen. Glaucoom is een aantasting van de oogzenuw. Veel mensen hebben hier al wel eens van gehoord, maar wat is glaucoom juist en hoe ontstaat het? En misschien nog belangrijker; zijn er oplossingen om deze problematiek te voorkomen?

Glaucoom is een chronische progressieve aantasting van de nervus opticus, de oogzenuw, waarbij delen van het gezichtsveld uitvallen. Dit heeft kokerzicht en mogelijks ook blindheid tot gevolg. Dit valt bijgevolg ernstig te noemen en vraagt om een tijdig ingrijpen. Glaucoom begint namelijk met een ogenschijnlijk onschuldig en verminderd zicht. Aangezien deze oogziekte progressief evolueert, heb je vaak niet (meteen) door dat er iets schort.

Risicofactoren die kunnen leiden tot glaucoom:

  • Verhoogde oogdruk. Het omgekeerd is niet waar; het wil niet zeggen dat mensen zonder verhoogde oogdruk geen glaucoom kunnen ontwikkelen. In 33% van de gevallen is er geen sprake van een verhoogde oogdruk.
  • Hoge myopie. Dit betekent een sterkte negatieve correctie.
  • Hart- en vaatziekten.
  • Diabetes.
  • Erfelijkheid. Glaucoom is een aandoening met vaak erfelijke achtergrond.
  • Leeftijd. Vanaf een 40 jaar ben je vatbaarder voor glaucoom.

Ons oog wordt gevormd en in stand gehouden door het glasachtig lichaam (in de volksmond ‘de gel centraal in ons oog’) en de constante aan- en afvoer van kamervocht in de oogkamers (het vocht circuleert in het oog). Wanneer deze afvoer niet meer optimaal werkt, kan het zijn dat het kamervocht zich opstapelt en dat de druk in je oog verhoogt.

Laat dus regelmatig je oogdruk meten om (verdere) ontwikkeling van glaucoom te vermijden. Vaak wordt glaucoom te laat opgemerkt omdat eerst de perifere of buitenste delen van je gezichtsveld uitvallen. Dat merk je niet meteen op, omdat je hersenen bepaalde ontbrekende stukken zelf invullen.

Na doorverwijzing naar een oogarts of specialist zijn er zeker oplossingen mogelijk:

  • Oogdruppels die de productie van kamervocht verminderen of de afvoer ervan stimuleren.
  • Laserbehandeling waarbij als het ware een klein gaatje wordt gemaakt om de afvoer van het kamervocht beter te laten verlopen.

Heb je last van wazige vlekken in de periferie van je gezichtsveld of merk je bijvoorbeeld de verkeersborden en dergelijke in het verkeer vaak te laat op? Ga dan zeker eens langs bij de oogarts of breng ons een bezoekje. Wij bekijken graag samen met jou of een doorverwijzing nuttig en/of belangrijk is.

Afspraak maken

Blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!

Lees meer