Hey, hey baby
Weinig zintuigen die zo belangrijk zijn bij dagdagelijkse bezigheden als het zicht. De ontwikkeling van ons zicht gebeurt geleidelijk en vindt grotendeels plaats tijdens de eerste levensmaanden. Reden te meer om ervoor te zorgen dat de ogen van onze baby’s gezond blijven!
De ogen worden gevormd tijdens de zwangerschap – we kid you not. Dan wordt ook het hersengebied dat verantwoordelijk is voor het zicht ontwikkeld. Het zicht is op dat moment uiteraard nog erg beperkt. Tijdens de eerste levensmaand is het zicht van kinderen nog erg wazig, met zeer weinig aftekening. Maak je trouwens ook geen zorgen als je kindje in die fase soms scheel kijkt. Doordat het nog niet kan focussen, dwaalt het zicht vaak af. In de daaropvolgende weken komt die focus in het overgrote deel van de gevallen vanzelf. Na één maand kan de baby stilaan contouren onderscheiden. Ook kleur wordt dan opgenomen. Voornamelijk rood en groen vallen op voor de kleine ukkepuk, blauw en geel zijn dan weer minder uitgesproken.
Nog een maand later, als de kleine heerser van de nacht twee maanden is, kunnen veel meer details waargenomen worden. Ook herkent de baby dan vertrouwde gezichten en worden je ogen boeiend geacht.
Maand drie is de maand waarbij de fixatiereflex aan de orde is en hoeken en kleuren in het oog springen. Op vier maand ontwikkelt het dieptezicht, waardoor mini-you naar voorwerpen begint te grijpen. Je kan dan stellen dat je oogappel (oog-appel, heb je ‘m?) al behoorlijk goed ziet.
Tussen de vijf en zes maanden verbetert de oog-handcoördinatie. Niet enkel kan je kind dan allerlei zaken oppakken, het stopt die zaken ook maar al te graag in zijn mond. Mocht je twijfelen aan de ontwikkeling van het zicht van je kind, vanaf zes maanden is het oud genoeg voor een eerste oogmeting.
Je kind blijft zichzelf onverstoorbaar ontwikkelen en kan nu mensen en dingen herkennen die zich aan de andere kant van de kamer bevinden. Het gaat dan over een normale kamer, niet een kamer in het paleis van Versailles, maar dat terzijde. Na ongeveer een jaar is het zicht van je kiddo bijna even goed als dat van jou, al heeft het nog wel moeilijkheden met inschatting. Hoe snel een auto komt aanrijden, is daar een voorbeeld van. Deze ontwikkeling duurt echter tot een kind zeven jaar is. Tot die tijd is het visuele systeem in de hersenen nog vervormbaar en kan er dus nog van alles fout gaan. Zo kan het kind bijvoorbeeld een lui oog krijgen. Dit is echter nog te corrigeren!
Wil je meer informatie over het zicht van baby’s, de do’s en don’ts? Of heb je twijfels bij de kijkontwikkeling van je kind? Wij helpen jou met het grootste plezier verder!