Een optimaal onderhoud

Natuurlijk wil je dat jouw bril er zo lang mogelijk als nieuw blijft uitzien. Daarom kan je deze maar beter goed onderhouden. Zo wist je waarschijnlijk wel al dat er brillensprays en brillenbadjes bestonden, maar het verschil tussen deze twee onderhoudsmethoden wist je misschien nog niet. Beide zijn goede reinigingsmethoden, maar de toepassing ervan verschilt. Schoonmaken met behulp van een brillenspray is een goede reinigingsmethode voor alledaags gebruik. Een spray kan makkelijk worden meegenomen in je handtas en kan zo op elk moment van de dag tot nut zijn. Het is ideaal om vingerafdrukken, aanslag of vlekken mee te verwijderen. Daarnaast bestaan er ook ultrasone brillenbadjes. De geluidsgolven die deze reinigingstoestellen opwekken, zorgen ervoor dat het vuil uit de kleinste hoekjes verwijderd wordt. Zelfs vuiltjes die met de hand niet te verwijderen zijn, zullen uit het montuur weggepoetst worden. We adviseren jou om je bril elke drie maanden grondig te reinigen met een ultrasoon reinigingstoestel. Voor zo’n onderhoudsbeurt ontvangen wij jou graag in één van onze winkels.

Naast brillensprays en ultrasone brillenbadjes, hebben wij nog enkele andere tips & tricks voor jou in petto, waarmee je jouw montuur in topvorm kunt houden:

  • Spoel je brillenglazen altijd eerst even met koud of lauw water. Zo voorkom je dat eventuele stofresten of vuiltjes in de glazen gewreven worden en zo permanente krasjes veroorzaken.
  • Gebruik enkel een microvezeldoekje of een doekje uit 100% katoen om je bril mee te poetsen. Kledij, papieren zakdoekjes, keukenrol en toiletpapier bevatten namelijk microvezels die de brilglazen zouden kunnen beschadigen.
  • Om vettige vlekken aan te pakken, kan je jouw bril reinigen met een klein druppeltje handzeep of brillenspray van de opticien. Commerciële sprays of brillendoekjes, zoals je die kan vinden in de supermarkt, bevatten vaak bijtende chemische bestanddelen en zijn dus ten sterkste af te raden. Om dezelfde reden kunnen detergenten ook beter vermeden worden.
  • Huidzuren, transpiratie, hand- of gezichtscrèmes en haarlak kunnen het montuur aantasten. Om te voorkomen dat deze stoffen op de bril inwerken, kan je hem best dagelijks spoelen.

Hout, hoorn en goud zijn exclusieve materialen die gebruikt kunnen worden om stijlvolle monturen te vervaardigen. Omdat deze brillen meer zorg en fijngevoeligheid vragen, is het beter om ze niet in het ultrasone brillenbadje te leggen. Verder kan je het hierboven beschreven reinigingsplan blijven volgen. Daarnaast hebben houten en hoornen brillen nog wat bijkomend onderhoud nodig.

Monturen van Rolf bijvoorbeeld zijn tot op het scharnier uit hout gemaakt. Dit zorgt ervoor dat de scharnieren niet alleen mooi zijn, maar ook dat ze niet blokkeren. Let er daarom bij houten monturen voor op dat de scharnieren niet halfopen blijven staan. Op deze manier zou het montuur namelijk kunnen uitzetten, waardoor de beentjes van het montuur los komen te staan. Ook kan je deze brillen beter niet blootstellen aan hoge temperaturen. Dit geldt niet alleen voor brillen uit hout, maar voor alle materialen. Alleen is dit bij brillen van Rolf extra belangrijk, omdat hoge temperaturen ervoor zouden zorgen dat de lijm van het brilkader oplost.

Een ander uitzonderlijk brilmateriaal is hoorn. Uiteraard worden de buffels in kwestie nooit enkel voor hun hoorns gedood en is het materiaal dus slechts een bijproduct. Niettemin zijn deze monturen uiterst uniek en klassevol. Geen twee hoornen monturen zullen hetzelfde zijn, omdat de nuances in de kleurschakeringen steeds verschillen. Om de glanzende schijn van een hoornen montuur te behouden, moet het jaarlijks in een oliebadje gelegd worden. Hiervoor kan je in onze optiekwinkels terecht. Verder krijg je bij aankoop van een hoornen montuur ook steeds een wax mee. Je kan deze wax maandelijks op het montuur smeren, zodat het montuur niet uitdroogt en zijn glans behoudt. Vergeet dit zeker niet te doen, want eens het materiaal wat dof is geworden, is het moeilijk om dit terug volledig in zijn oorspronkelijke glanzende staat te krijgen.

Wil je je optimaal laten adviseren, of jouw bril properder krijgen dan ooit? Kom langs bij De Wolf Opticiens!

Afspraak maken

Blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!

Lees meer