Droge ogen

Vroeg of laat krijgt iedereen er wel eens mee te maken: rode, tranende ogen met een zanderig gevoel. Voor sommigen is dit tijdelijk, voor anderen is het een permanent probleem. Droge ogen kunnen namelijk verschillende oorzaken hebben. Zo kan dit probleem leeftijdsgebonden zijn, omdat op latere leeftijd de traanproductie natuurlijkerwijze vermindert. Daarnaast kunnen auto-immuunziektes (reuma, syndroom van Sjögren…) de onderliggende oorzaak zijn. Verder spelen hormonale veranderingen, medicijngebruik of slechte kwaliteit van het traanvocht een rol. Droge ogen kunnen daarenboven ook seizoensgebonden zijn: droge, gure wind tijdens de wintermaanden kunnen droge ogen induceren. Andere mogelijke oorzaken zijn airconditioning of te lang beeldschermwerk. Door een lange tijd naar een beeldscherm te staren, vermindert immers de knipperfrequentie. Bovendien zal je na lang computerwerk onbewust de neiging hebben om minder volledig te knipperen. In sommige gevallen kan het ook zijn dat zachte contactlenzen de oorzaak zijn van droge ogen.

Droge ogen uiten zich op verschillende manieren, daarom wordt het ook wel het droge ogensyndroom genoemd. Naast rode, tranende ogen en een zanderig gevoel kan je ook last krijgen van prikkende ogen, een branderig gevoel, slijmvorming aan de oogleden, wazig zicht en een vermoeid gevoel aan de ogen. Het kan zijn dat je niet altijd evenveel last hebt van deze symptomen, de intensiteit van de klachten kan namelijk variëren.

Gelukkig bestaan er verschillende behandelmethodes om de klachten van deze aandoening te onderdrukken. Om de meest geschikte behandelmethode voor jou te bepalen, kan je terecht in onze optiekzaken in Puurs-Sint-Amands en Leuven. Een mogelijke behandeling kan eenvoudigweg het gebruik van kunsttranen zijn. Als dit niet voldoende blijkt, bestaan er ook verschillende rustgevende oogzalven die zonder voorschrift verkrijgbaar zijn. Verder kan warmtetherapie (eventueel in combinatie met oogzalven en/of -druppels) een wereld van verschil maken. Bij warmtetherapie leg je een opgewarmd oogmaskertje op je oogleden. De warmte zorgt ervoor dat de afscheiding uit de traan- en slijmkliertjes opnieuw goed verloopt en er geen verstoppingen meer zijn in de traankanaaltjes. Het is de bedoeling dat je dit oogmaskertje dagelijks 10 minuten oplegt. In extreme gevallen van lage traanproductie kan de oogarts ook besluiten om de traanafvoer te blokkeren, door plugs aan te brengen in het afvoerkanaaltje. Als wij iets abnormaal constateren, zullen we jou ook steeds doorverwijzen naar de oogarts.

Als je zachte contactlenzen draagt en symptomen van droge ogen ervaart, kunnen wij jouw ogen met de biomicroscoop bekijken en samen met jou het meest geschikte type contactlens bepalen. Daarnaast bestaan er nog enkele eenvoudige trucjes die je zelf kan toepassen, bijvoorbeeld een luchtbevochtiger gebruiken bij jou thuis of een afschermende bril dragen. Dit soort nauwaansluitende brillen kan je ook bij ons verkrijgen. Door een dergelijke bril te dragen, zal lucht en wind jouw ogen niet meer uitdrogen. Zeker handig bij het fietsen of joggen!

Afspraak maken

Blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!

Lees meer