Acanthamoeba keratitis

Acanthamoeba keratitis is een uiterst zeldzame, maar ernstige infectie van het hoornvlies. Ze wordt veroorzaakt door de acanthamoebe, een eencellig micro-organisme dat zich in het water bevindt. Aangezien de pootjes van de parasiet niet genoeg grip hebben op de ogen zelf, maar zich wel kunnen vastzetten op het lensmateriaal, lopen vooral lensdragers risico op zo’n hoornvliesinfectie. Omdat de gevolgen van die infectie zeer ernstig kunnen zijn, geven we graag een paar tips om je ogen optimaal te beschermen.

Spoel je lenzen nooit met water, zelfs niet onder de douche. Wanneer je met je lenzen doucht, zorg dan dat het water niet in je ogen komt, maar langs je haarlijn naar beneden loopt. Was je gezicht voor- of achteraf, als je lenzen uit zijn.

Ga niet zwemmen met lenzen of gebruik een goed aansluitende zwembril zodat er geen water in je ogen belandt. Komen je lenzen toch in aanraking met water, dan kan je ze maar beter vervangen. Op korte termijn is een infectie immers bijna onmogelijk.

Om diezelfde reden zijn ook een bad en een saunabezoek af te raden voor lensdragers. Wanneer je je lenzen aanraakt met natte handen, verhoogt dat immers de kans op een infectie.

Vermijd ook dat je lensetui met water in aanraking komt, zodat de acanthamoeba zich niet via je etui op je lenzen kan hechten. Een goede contactlenshygiëne is van levensbelang! Zorg er dus voor dat je etui regelmatig gereinigd wordt en dat je de lenzenvloeistof op tijd ververst.

Ben je bang dat het kwaad al is geschied? Een hoornvliesontsteking is te herkennen aan volgende symptomen:

  • Pijnlijke ogen;
  • Tranende ogen;
  • Rode, gevoelige ogen;
  • Gevoeligheid voor licht;
  • Troebel zicht.
 

Als je klachten ondervindt, neem dan contact op met een arts. In alle overige gevallen kan je steeds bij ons terecht voor deskundig advies.

Heb je al eerder lenzenvloeistof bij ons besteld? Dan kan je die eenvoudigweg bijbestellen via onderstaande button! Zo blijven je ogen optimaal beschermd.

Afspraak maken

Blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!

Lees meer