Valérie aan het woord

Goed zien betekent niet alleen een scherp zicht of een zicht van 10/10. Onze ogen moeten ook goed kunnen aflijnen, scherpstellen, afstanden inschatten en de periferie gewaarworden.

Deze aspecten van zien kunnen soms niet enkel verkregen of verbeterd worden met een bril of contactlenzen. In sommige gevallen heeft ons visueel systeem op enkele aspecten wat bijsturing of hulp nodig.

Vanuit dat standpunt laat ik je kennismaken met functionele optometrie. Dit paramedisch beroep is bij vele mensen in België nog onbekend. Door het gebruik van verschillende uiteenlopende testen en testen van de gezichtsscherpte en bijhorende sterkteafwijking hierbuiten, bekijken en evalueren wij – (functioneel) optometristen – hoe de ogen aflijnen, scannen, scherpstellen en samenwerken.

Afhankelijk van de resultaten die uit deze bijkomende testen voortkomen, kunnen wij een verklaring geven voor veelvoorkomende symptomen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Niet kunnen wennen aan een bril of contactlenzen
  • Hoofdpijn en branderige ogen
  • Letters wazig of dubbel zien op een tekst
  • Concentratieproblemen
  • Lees- en leermoeilijkheden
  • Wazig afstandszicht na langdurig nabijwerk
  • Onhandigheid, onzeker voelen in onbekende ruimtes

Deze symptomen kunnen zeker ook bij kinderen voorkomen. Ze kunnen voor ouders een signaal vormen dat hun kind een eventueel visueel probleem heeft.

Door een breed onderzoek te doen, krijgen wij een zo ruim en volledig mogelijk beeld van het functioneren van de persoon in zijn dagelijks leven. Hierbij houden we rekening met zowel de fysieke (houding, positie van de voeten…) als de psychische conditie van de cliënt. Natuurlijk kijken we vooral naar de bijdrage van het visueel systeem in iemands functioneren.

Afhankelijk van de resultaten van bovenstaand onderzoek verhelpen of verminderen wij de eventuele visuele problemen bij de cliënt. Dit doen we door middel van advies in verband met ergonomie, een bril of contactlenzen en/of visuele training.

Het visueel systeem bestaat uit verschillende vaardigheden die we kunnen verbeteren en optimaliseren door middel van visuele training. Zo hebben we visueel motorische, visueel technische en visueel perceptuele vaardigheden. Deze vaardigheden optimaliseren we aan de hand van allerlei oefeningen op wekelijkse of tweewekelijkse basis.

Visuele training is voor alle leeftijden, al bereiken we sneller resultaat met de trainingen bij kinderen dan bij volwassenen. Visuele training bij volwassenen duurt vaak langer om eenzelfde resultaat te bekomen.

(Functioneel) optometristen zijn geen artsen. Bij onzekerheid of vermoeden van een eventueel achterliggende pathologie, sturen wij automatisch door naar een oogarts. Sinds april 2019 is optometrie-orthoptie een erkend paramedisch beroep. Echter, een optometrisch onderzoek en visuele training dient door een oogarts voorgeschreven te worden. Ondanks het feit dat dit beroep erkend is, is er geen tussenkomst van de ziekenfondsen voor de diensten van een optometrist.

Als je hier vragen over hebt of meer informatie wenst, maak gerust een afspraak. Ik sta je graag te woord!

Afspraak maken

Blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!

Lees meer