Sclerale lenzen

Al jouw vragen over sclerale lenzen beant­woord

Een sclerale lens is een contactlens die hoofdzakelijk door mensen met medische aandoeningen wordt gedragen. Met een gemiddelde diameter van 19 mm behoort deze lens tot de categorie van de grootste contactlenzen. Bij De Wolf Opticiens werken we met drie types sclerale lenzen – semi, mini of full – waarbij er gevarieerd wordt in grootte. De juiste maat wordt door onze contactlensspecialisten bepaald en is afhankelijk van de oogproblematiek van je hoornvlies. Een sclerale contactlens wordt ervaren als een zeer comfortabele oplossing en kan de gezichtsscherpte bij onregelmatige cornea’s spectaculair laten stijgen.

Voor wie?

Een sclerale contactlens wordt in eerste instantie aangemeten bij mensen waarbij het hoornvlies onregelmatigheden vertoont, zoals keratoconus, littekens, hoog astigmatisme, post-laserectasie of disfuncties na een hoornvliestransplantatie. Het hoornvlies wordt door de passing van de sclerale lens terug egaal gemaakt, wat de gezichtsscherpte alleen maar ten goede komt.

Bij extreem droge ogen door bijvoorbeeld reuma of een gezichtsverlamming kan men eveneens opteren voor sclerale lenzen. Het saline reservoir achter de lens houdt het oog namelijk constant vochtig. Resultaat: een uitermate comfortabel gevoel doorheen de hele dag!

Waarom?

Een sclerale contactlens wordt over het algemeen heel goed verdragen. De lens rust op het meest ongevoelige deel van het oog, de sclera, waardoor het draagcomfort uitzonderlijk hoog is. In tegenstelling tot andere lenzen wordt er bij een sclerale lens geen contact gemaakt met het gevoelige hoornvlies.

Hoe?

De aanpassing van een sclerale lens is geen alledaagse aanpassing. We gaan voor jou op zoek naar de juiste lens aan de hand van speciale metingen en paslenzen. Hiervoor maken we gebruik van de corneatopograaf. Let op, het vraagt wel even tijd vooraleer een juist resultaat bereikt wordt. Zodra de lenzen goed zitten, laten we je om de drie maanden op controle komen.

Het inzetten van een sclerale lens vraagt namelijk iets meer oefening dan een conventionele zachte of harde lens. Alvorens de contactlens op het oog gezet kan worden, moet deze gevuld worden met saline. Eventueel kan een zuignapje helpen om de lens gemakkelijk op het hoornvlies aan te brengen. Belangrijk is dat er geen luchtbellen onder de lens komen te zitten. Deze handeling vraagt oefening. Wij maken dan ook graag de tijd om je dit op een rustige manier aan te leren.

Kom gerust eens langs voor meer informatie over onze sclerale lenzen.