
Merci Louis
Op 4 januari 1809 werd Louis Braille geboren. Die naam doet ongetwijfeld al een belletje rinkelen. Mijnheer Braille is namelijk de ontwerper van het brailleschrift, het lees- en schrijfsysteem voor blinden en slechtzienden. Toen hij op driejarige leeftijd per ongeluk een priem in zijn oog stak, was het noodlot al bezegeld. Door de ontstane infectie verloor Louis Braille ook het zicht in het andere oog. Volledige blindheid was het harde verdict.
Om zelfstandig te leven, lezen en schrijven ging hij op zoek naar een oplossing. Hij was amper 15 jaar toen hij het universele schrijfsysteem voor blinden ontwierp. Dit systeem is gebaseerd op een combinatie van 1 tot 6 reliëfpunten in twee kolommen van drie.
Of het brailleschrift in deze moderne tijd een beetje achterop hinkelt? Misschien. Maar het blijft – zelfs volgens de Brailleliga – een autonome manier om taal en spelling te leren en zelf te kunnen lezen en schrijven. Het brailleschrift is uniek en ongeëvenaard, zelfs met de komst van auditieve hulpmiddelen op smartphones en via apps.
De kans is groot dat jij niet in braille kan schrijven, maar misschien ken je wel een blinde of slechtziende persoon. Dan hebben wij wat voor jou! Stuur via onderstaande tool een unieke brailleboodschap naar een geliefde, kennis of zelfs naar een onbekende en fleur hun dag meteen op!

Topografie van het oog
Een topograaf klinkt je misschien nog bekend in de oren van de lessen Aardrijkskunde. Het is een deskundige die landschappen, golven en heuvels in kaart brengt. Net als een topograaf in de optiek eigenlijk, maar deze brengt de oppervlakte van het hoornvlies – het voorste heldere deel van het oog – in beeld. Een corneatopograaf om specifiek te zijn.
Dit type topograaf is een professioneel en deskundig toestel dat inzicht kan krijgen in het hoornvlies door verschillende punten van het oog te meten. Dankzij de corneatopograaf kan de vorm van het hoornvlies (oftewel cornea) nauwkeurig in kaart worden gebracht. Zo krijgen wij als opticien een beter zicht op de sterkte die jij kan gebruiken, zowel voor veraf als dichtbij. Niet alleen wordt de oogsterkte gemeten, maar ook op de kromming van het oog en de lengte van de verschillende oogkamers krijgen we een duidelijk zicht. Net als van de pupil, zowel in normale als duistere lichtomstandigheden.
Op deze manier kunnen we niet alleen de juiste scherpte voor jou voorzien en jouw contactlenzen aanpassen aan jouw kromming zodat ze compatibel zijn met jouw ogen. Ook jouw zicht blijven garanderen bij mindere lichtomstandigheden behoort tot de mogelijkheden. Door de corneatopograaf zorgen wij bij De Wolf Opticiens voor het beste zicht en jouw comfort!
Kunnen we jou van dienst zijn? Maak dan zeker een afspraak via onderstaande button!

Champagne please
Wij halen alles uit de kast om deze maand de verjaardag van Bart te vieren! Bart is onze steunpilaar en winkelverantwoordelijke van De Wolf Opticiens Leuven. Met zijn professionele kennis en passie voor mode en optiek is Bart een absolute kracht in ons team!
Je hebt mogelijk al eens mogen genieten van zijn onuitputtelijke passie en ervaring. Een bril slijpen in de juiste pasvorm, brilmontages en herstellingen, hij doet het allemaal met glans! Net als zijn verjaardagstaart aansnijden! Wil je ook graag optimaal geholpen worden? Maak gauw een afspraak in onze winkel in Leuven. Bart en het team van De Wolf Opticiens helpen jou graag!

Droge mondmaskerogen
De laatste maanden zetten we allemaal resoluut een mondmasker op als we naar buiten gaan. Gelukkig maar, want dat is een broodnodige veiligheidsmaatregel om COVID-19 een halt toe te roepen. Hoewel experten – en ook wij – het dragen van een veilig mondmasker toejuichen, begrijpen wij als opticiens wel bepaalde moeilijkheden die je kan ondervinden.
Je bril die aandampt is al een gekend en vervelend voorbeeld. Tegenwoordig doet ook het fenomeen MADE zijn intrede, wat zoveel betekent als Mask-Associated Dry Eye. Deze term werd in juni door een Amerikaanse oogarts voor de allereerste keer beschreven.
Tientallen miljoenen mensen die worstelen met droge ogen krijgen er een groot ongemak bij door dagelijks een mondkapje te dragen. Ze zitten opgezadeld met nog drogere en geïrriteerde ogen, die tranen en rode ogen kunnen veroorzaken. Toch wordt niet alleen deze groep geaffecteerd. Ook nieuwe asymptomatische patiënten die voor het eerst met ongemakkelijke ogen en een verminderd zicht te maken krijgen, ondervinden last van dit nieuwe fenomeen.
Droge ogen kunnen veroorzaakt worden door systematische oogziektes, leeftijd, medicijnen, maar ook door overmatig gebruik van digitale apparaten, slechte luchtkwaliteit, airco en tegenwoordig ook dus door gezichtsmaskers. De herhaalde verdamping van een – soms te loszittend – mondmasker kan voor droge plekken op het oculair oppervlak zorgen.
Bovenstaande kan dit dus leiden tot een constante onbalans in de traanfilm of onvolledig knipperen, wat voor hetzelfde effect in de traanfilm zorgt. Wij geven dan ook graag tips om MADE te voorkomen en roepen op om je mondmasker te blijven dragen!
- Neem allereerst contact op met een oogarts om andere oorzaken uit te sluiten.
- Zorg dat je jouw mondmasker op een correcte manier draagt!
- Draag het over neus, mond en kin om verspreiding tegen te gaan en zorg voor een zorgvuldig afgesloten bovenkant waarmee je wel nog normaal kan knipperen om droge ogen te vermijden.
- Oogdruppels zorgen voor minder droge ogen. Kom bij ons langs zodat wij jou het beste type oogdruppels kunnen aanbevelen, gebaseerd op jouw problematiek.
- Beperk ten slotte je tijd in omgevingen met airco en neem je regelmatige pauzes van digitale apparaten.
Wij helpen jou graag verder met onze professionele hulp!