Nachtblindheid

Nachtblindheid, wat is dat juist? Vanwaar komt het en wat kan je eraan doen? Het zijn vragen waar verschillende mensen mee geconfronteerd worden, maar waar slechts weinigen een antwoord op kunnen bieden. Reden te meer dus om hier wat dieper op in te gaan.

Mensen met nachtblindheid kunnen minder goed zien in het donker of bij het intreden van de duisternis. Ze hebben over het algemeen meer moeite om zich aan te passen aan de veranderende lichtomstandigheden, wat vaak problemen oplevert op de baan.

De oorzaken van nachtblindheid zijn erg gevarieerd. Zo kan een tekort aan vitamine A aan de basis liggen van je gezichtsproblemen, maar kunnen ook bepaalde geneesmiddelen effect hebben op je zicht in de duisternis. Daarnaast kan ook onbehandelde bijziendheid zich op termijn vertalen naar nachtblindheid, of is er soms sprake van een erfelijke oogaandoening. Tot slot manifesteert nachtblindheid zich vaak bij mensen met cataract of staar. Zij zien dan lichtkransen rondom lichtbronnen, waardoor het voor hen moeilijker wordt om zich ’s avonds of ’s nachts op de baan te begeven.

De behandeling van nachtblindheid is logischerwijze afhankelijk van de oorzaak. Waar mensen met een vitaminetekort vaak geholpen zijn met voedingssupplementen, zijn mensen met bijziendheid gewoonlijk gered met een aangepaste bril of lenzen. Er bestaan natuurlijk ook speciale brilglazen, die de schittering verminderen en het contrast vergroten, zodat je ook in het duister geniet van een helder en scherp zicht.

Om te achterhalen wat er precies aan de hand is, is een oogmeting in elk geval aangewezen. Dankzij onze DNEye scanner kunnen we jouw ogen tot op een honderdste nauwkeurig meten bij verschillende lichtomstandigheden, zodat we ook uitsluitsel kunnen geven over eventuele nachtblindheid. Afhankelijk van die resultaten helpen wij je graag op een gepaste manier verder.

Wil jij weten of er ook bij jou sprake is van nachtblindheid? Kom dan gerust even langs en vraag raad aan onze opticiens. Via onderstaande buttons kan je alvast een afspraak vastleggen in één van onze winkels.

Afspraak maken

Blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!

Lees meer