Low vision of slechtziendheid

Wat is low vision?

Low vision oftewel slechtziendheid komt steeds vaker voor. Slechtziendheid wil zeggen dat er aan beide ogen een niet te verbeteren vermindering van de visuele functies optreedt. In tegenstelling tot blinden hebben slechtzienden nog wel een beperkt gezichtsvermogen (de restvisus). De gradatie van slechtziendheid tot blindheid wordt volgens de World Health Organisation (WHO) als volgt ingedeeld:

 

De toename van slechtziendheid is te wijten aan de hogere levensverwachtingen. De toenemende vergrijzing van de bevolking heeft een invloed op de visus. Bij personen boven de 60 jaar met een normale visus bereikt slecht 1/3 van het licht het netvlies. Slechtziendheid is vaak te wijten aan volgende ziektebeelden:

  Escoop glas met kaart

Naast deze ziektebeelden zijn er nog tal van andere aandoeningen die kunnen leiden tot blindheid/slechtziendheid, zoals bijvoorbeeld een netvliesloslating, ontsteking van de oogzenuw, hersenletsel of zware bijziendheid.

Dankzij onze low vision hulpmiddelen proberen we de beperkingen die je ondervindt door het slechte zicht te verminderen. Dit kan gaan van lezen tot koken, televisiekijken, autorijden enzovoort.

Dankzij de juiste hulpmiddelen kunnen slechtzienden hun restvisus nog optimaal benutten, waardoor je dagdagelijkse activiteiten zullen verbeteren en aangenamer worden.

Hulpmiddelen voor slechtzienden

Medische filters

Medische filters zijn lichtabsorberende glazen die voor een beter zicht zorgen. Het is belangrijk voor slechtzienden dat de inkomende beelden zo scherp en zo duidelijk mogelijk op het netvlies vallen. Blauw licht kan dit beeld vaak verstoren en verblindend werken. Een medische filter gaat dit blauw licht filteren, waardoor zowel het gezichtsvermogen als het comfort van de slechtziende personen verbetert. Medische filters hebben hun werking al bewezen voor verschillende ziektebeelden zoals cataract, glaucoom, maculaire degeneratie, atrofie van de oogzenuw, diabetici, aniridie, retinitis pigmentosa, albinisme of kleurenblindheid.

Filterglazen

De biocover C1 is een van de gekendste medische filters. Deze zeer comfortabele en contrastverhogende filter absorbeert 80% van het blauwe licht dat voor beeldirritatie zorgt en herstelt de natuurlijke kleurperceptie. Het verschil met een gewone blauwfilter schuilt hem dus in de contrastverhogende functie. De biocover C1 is geschikt voor personen met cataract, glaucoom of maculaire degeneratie maar ook voor niet slechtziende personen die graag bij schemer of duister wat meer contrast wensen.

Naast de biocover C1 is de E-scoop een gepatenteerd brillenglas dat het gezichtsvermogen voor mensen met maculaire degeneratie verbetert. Het glas is opgebouwd uit 5 kenmerken:

  1. Vergroting: zorgt voor een duidelijker beeld
  2. Prisma: verplaatst het beeld naar een gezonder stukje netvlies
  3. Ontspiegeling: geeft een betere afscherming van hinderlijke reflecties
  4. Filterkleur: zorgt voor een contrastverhoging en geeft meer rust aan de ogen
  5. Individuele correctie: de brilcorrectie kan verwerkt worden in de E-scoop glazen
 

Ook personen die glaucoom of diabetische retinopathie hebben zijn gebaat bij het gebruik van het E-scoop glas.

Naast deze veelvoorkomende filterglazen bestaan er nog heel wat andere medische filters die elk op hun manier zorgen voor een verbetering van het zicht. Al deze filters kunnen bij ons vrijblijvend getest worden m.u.v. de E-scoop glazen.

Hand- en standloepen

Deze bestaan in verschillende formaten en verschillende vergrotingen. Standloepen zijn bijvoorbeeld zeer handig bij het lezen van de krant. De handloepen kan je dan weer eenvoudig transporteren. Deze loepen bestaan ook met een handige ledverlichting zodat je ook bij schemer vlot en eenvoudig teksten kan lezen.

Draagbare ledlamp

De draagbare ledlamp zorgt voor een hoge lichtsterkte dankzij de SMD-leds. Deze leds geven een krachtige lichtsterkte die op elk punt evenveel verlichting biedt. Dankzij deze lamp heb je overal een goede belichting voor het lezen van tijdschriften en kranten.

Elektronisch vergrotende hulpmiddelen

Een elektronisch vergrotend hulpmiddel gaat nog verder dan een hand- of standloep. Met dit hulpmiddel pas je eenvoudig contrasten aan of neem je een foto van een tekst waar je op eender welke plek handig op kan vergroten. Je kan het ook gebruiken als een loep door het op een tekst te leggen en een vergroting naar keuze aan te duiden.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!