Harde lenzen
Alles wat je wou weten over harde lenzen
Een harde of vormstabiele lens is de meest gezonde oplossing voor mensen die lenzen verkiezen. Dankzij de hoog zuurstofdoorlatende materialen garandeert dit type contactlens het behoud van de natuurlijke balans en integriteit van het hoornvlies.
Zoals de naam al doet vermoeden, is deze lens vervaardigd uit een hard materiaal. Hierdoor gaat de vormstabiele lens (in vergelijking met een zachte contactlens) veel minder snel scheurtjes vertonen. Bovendien is een harde lens optisch helderder en beter bestand tegen microben. Hierdoor bedraagt de draagtijd van harde lenzen gemakkelijk twee jaar.
Voor wie?
Harde lenzen zijn de geknipte oplossing voor mensen met een (hoge) astigmatische correctie. Doordat de ruimte tussen de contactlens en het hoornvlies wordt gevuld met kunsttranen, wordt het astigmatisme gecompenseerd. Zowel het draagcomfort als de gezichtsscherpte worden op deze manier aanzienlijk verbeterd. Ook mensen met een progressieve myopie hebben baat bij vormstabiele contactlenzen. Met dit type lens kan men in zekere mate de vooruitgang van bijziendheid corrigeren. Er wordt gezorgd voor een licht contact op het hoornvlies waardoor de oogkromming minder zal evolueren.
Waarom?
In het algemeen kunnen harde lenzen langer comfortabel gedragen worden dan zachte, conventionele contactlenzen. Bij zachte lenzen is er op lange termijn immers meer risico op complicaties. Vormstabiele lenzen verzekeren je, mits een goede passing op het oog, een ultrascherp zicht.
Hoe?
Een vormstabiele contactlens is dankzij zijn kleine diameter gemakkelijk te manipuleren. Wij leren je graag de verschillende handelingen aan zodat je rustig kan wennen aan het gebruik van vormstabiele lenzen. Het vraagt in het begin nogal wat gewenning. Daarom raden wij aan om de draagtijd geleidelijk op te bouwen. Startende met vier uur per dag kan je langzamerhand de draagtijd met twee uur per dag verlengen.