Droge mondmaskerogen

De laatste maanden zetten we allemaal resoluut een mondmasker op als we naar buiten gaan. Gelukkig maar, want dat is een broodnodige veiligheidsmaatregel om COVID-19 een halt toe te roepen. Hoewel experten – en ook wij – het dragen van een veilig mondmasker toejuichen, begrijpen wij als opticiens wel bepaalde moeilijkheden die je kan ondervinden.

Je bril die aandampt is al een gekend en vervelend voorbeeld. Tegenwoordig doet ook het fenomeen MADE zijn intrede, wat zoveel betekent als Mask-Associated Dry Eye. Deze term werd in juni door een Amerikaanse oogarts voor de allereerste keer beschreven.

Tientallen miljoenen mensen die worstelen met droge ogen krijgen er een groot ongemak bij door dagelijks een mondkapje te dragen. Ze zitten opgezadeld met nog drogere en geïrriteerde ogen, die tranen en rode ogen kunnen veroorzaken. Toch wordt niet alleen deze groep geaffecteerd. Ook nieuwe asymptomatische patiënten die voor het eerst met ongemakkelijke ogen en een verminderd zicht te maken krijgen, ondervinden last van dit nieuwe fenomeen.

Droge ogen kunnen veroorzaakt worden door systematische oogziektes, leeftijd, medicijnen, maar ook door overmatig gebruik van digitale apparaten, slechte luchtkwaliteit, airco en tegenwoordig ook dus door gezichtsmaskers. De herhaalde verdamping van een – soms te loszittend – mondmasker kan voor droge plekken op het oculair oppervlak zorgen.

Bovenstaande kan dit dus leiden tot een constante onbalans in de traanfilm of onvolledig knipperen, wat voor hetzelfde effect in de traanfilm zorgt. Wij geven dan ook graag tips om MADE te voorkomen en roepen op om je mondmasker te blijven dragen!

  1. Neem allereerst contact op met een oogarts om andere oorzaken uit te sluiten.
  2. Zorg dat je jouw mondmasker op een correcte manier draagt!
    • Draag het over neus, mond en kin om verspreiding tegen te gaan en zorg voor een zorgvuldig afgesloten bovenkant waarmee je wel nog normaal kan knipperen om droge ogen te vermijden.
  3. Oogdruppels zorgen voor minder droge ogen. Kom bij ons langs zodat wij jou het beste type oogdruppels kunnen aanbevelen, gebaseerd op jouw problematiek.
  4. Beperk ten slotte je tijd in omgevingen met airco en neem je regelmatige pauzes van digitale apparaten.

Wij helpen jou graag verder met onze professionele hulp!

Afspraak maken

Blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!

Lees meer