Alles nog up-to-date?

Als bril- of contactlensdrager is het altijd een goed idee om regelmatig langs te gaan bij je optometrist of contactlensspecialist. Het is niet omdat je al jaren dezelfde bril of lenzen draagt, dat je dat ook nog jaren zal kunnen blijven doen. In de loop van ons leven verandert er namelijk heel wat aan de hormoonproductie. Dit heeft invloed op ons hele lichaam en dus ook op het visuele systeem.

Een veelvoorkomend probleem is bijvoorbeeld het uitdrogen van de ogen. Hoewel het vooral opgemerkt wordt door vrouwen rond de menopauze en vrouwen die gebruikmaken van de anticonceptiepil, kan het in principe iedereen treffen die hormoonmedicatie neemt. Zelfs mannen! De veranderende hormoonhuishouding leidt veelal tot vermoeide, rode of brandende ogen of een fluctuerend zicht. Hormoonmedicatie heeft namelijk ook invloed op de accommodatie, het mechanisme in ons oog dat ervoor zorgt dat we onze blik op verschillende afstanden kunnen scherpstellen.

Wist je overigens dat een aantal vrouwen opmerkelijke veranderingen in hun gezichtsvermogen opmerkt tijdens hun zwangerschap? Soms is het zelfs zo dat zij na hun zwangerschap een andere correctie nodig hebben in hun bril of contactlenzen. En zelfs dat kan na verloop van tijd opnieuw veranderen. Daarom is het aan te raden om na een zwangerschap enkele maanden te wachten vooraleer je op zoek gaat naar een nieuwe bril of contactlenzen.

Om ongemakken te voorkomen en jou de meest geschikte kijkoplossing te kunnen aanreiken, willen we je aanraden om regelmatig op contactlenscontrole te komen. Als je gebruikmaakt van zachte lenzen, is een halfjaarlijkse controle aanbevolen. Draag je daarentegen harde, sclerale lenzen of nachtlenzen, dan laat je je contactlenzen beter driemaandelijks controleren. Ook als je klachten ondervindt, staan wij voor jou klaar met persoonlijk advies. We bieden niet alleen een luisterend oor, maar onderzoeken je ogen ook grondig met een biomicroscoop. We evalueren je gezichtsscherpte en gaan op basis van die anamnese op zoek naar een passende kijkoplossing. Bij enig vermoeden van een dieperliggende oorzaak, verwijzen wij je steeds door naar een oogarts.

Kunnen we jou van dienst zijn? Maak dan zeker een afspraak via één van onderstaande buttons!

Afspraak maken

Blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!

Lees meer